Ehipassiko

Boeddhistisch meditatie- en studiecentrum Ehipassiko is in 1991 opgericht door Bhante Dhammawīranātha. Het Pāḷi woord Ehipassiko betekent Kom en Zie. De Boeddha houdt ons voor dat we niet blindelings moeten geloven en nodigt ons uit: kom het toepassen en zie voor jezelf dat het daadwerkelijk waar is.

De activiteiten bestaan uit:

Meditatie avonden / cursussen: de hier geboden techniek is gebaseerd op de Satipaṭṭhāna Sutta, de Prediking over de Grondslagen van Achtzaamheid (Pāḷi: Sati; meestal in het Engels vertaald als: mindfulness). Hierbij dient te worden opgemerkt dat dit in veel opzichten verschilt van de mindfulness-trainingen die tegenwoordig breed wordt aangeboden. Achtzaamheidstraining houdt meer in dan ‘mindfulness’, aangezien ook de omliggende factoren worden onderwezen. De meditatie avonden zijn woensdags van 19:30 tot 21:30 uur.

Dhamma School voor kinderen: hierbij worden kinderen stapsgewijs bekend gemaakt met de Leer van de Boeddha, de Boeddhistische leefwijze en de symboliek die gebruikt wordt

Volle Maan vieringen, zoals Wesak (de Dag van de Boeddha), Asaḷha (de Dag van de Dhamma) en Kathina (de Dag van de Sangha). Op de vollemaan dag in mei vieren we Wesak en staat in het licht van: 1. de Geboorte van de Bodhisatta, 2. het bereiken van de Verlichting waardoor de Bodhisatta een Boeddha (letterlijk Sammā Sambuddha) werd en 3. het Heengaan van de Boeddha (Mahā Parinibbāna). Op Asalha, de dag van volle maan in juli, staan we stil bij de Eerste Prediking van de Boeddha, de Dhammacakkhappavattana Sutta, en met Kathina betuigen we ons respect aan de Sangha, de Orde van Monniken (en Nonnen) en dan denken we vooral aan de eminente discipelen van de Boeddha die door de eeuwen heen de zuivere Dhamma in stand hebben gehouden.

Een donatie in de kosten is niet verplicht maar wordt zeer op prijs gesteld.

Voor reguliere updates raden wij u aan onze facebook pagina te raadplegen: https://www.facebook.com/EhipassikoNL

Uitspraak: passiko: de klemtoon ligt op pas, en de i wordt kort uitgesproken als de ie in diep.
 Āsaḷha: aasalha. Vipassanā: Wie (kort uitgesproken), de i wordt kort uitgesproken als in dit, de i wordt kort uitgesproken, ā wordt uitgesproken als een lange a als in waar en de l met een naar binnen gekrulde tong tegen het gehemelte.